salon sanitarije, keramike i kupatila gea salon sanitarije, keramike i kupatila gea salon sanitarije, keramike i kupatila gea
Keramičke pločice   >  Ono što je neophodno da znate!

Ono što je neophodno da znate!

Najveći proizvođač i potrošač keramike na svetu je Kina, a Italija je bila najveći izvoznik do 2008. godine. Te godine je primat preuzela Španija.

Ekspanzija otvaranja fabrika keramike u Italiji počela je sa raspadom Sovjetskog Saveza i sa otvaranjem zemalja istočnog bloka. Tada su mnoge zanatske radnje u Italiji, najviše grnčari, preko noći, uz pomoć države, dizali velelepne fabrike.

Otvaranjem azijskih zemalja prema svetu, evropske fabrike su iz godine u godinu sve više gubile tržište. Tržište je preplavila azijska keramika koja je jeftinija, ali lošeg kvaliteta. Glavni razlog lošeg kvaliteta azijske keramike je u njihovoj zastareloj tehnologiji proizvodnje, tako da polirani granit posle godinu dana korišćenja gubi sjaj, upija vlagu i svaku nečistoću koje je nemoguće očistiti.

Kod azijskih proizvođača keramičke pločice nisu klasirane, kako je uobičajeno, sa I, II ili III klasa, već se sve pakuje i prodaje kao I klasa. Kod IMS instituta za atestiranje kvaliteta keramike skoro da ne postoji kineska pločica koja je dobila atest da kvalitetom zadovoljava naše propise; to stvara velike probleme prilikom dobijanja upotrebne dozvole za objekte u kojima je postavljena ova keramika.

Sa druge strane italijanske fabrike veoma vode računa o kvalitetu i proizvode najlepše dizajniranu keramiku. Prvi su počeli da koriste belu glinu kao sirovinu, tako da je pločica postala čvršća i dugotrajnija. Mnoge evropske fabrike i dalje koriste crvenu glinu za proizvodnju keramike tako da je kvalitet njihove keramike i dalje loš. Mnoge fabrike ne vrše klasifikaciju pločica, sve pločice pakuju kao prvu klasu, a onda se, kad majstori počnu da postavljaju pločice, ustanovi da je i do 30 % pločica neupotrebljivo. Takve pločice nisu namenjene za prodaju u zemljama EU, jer ne zadovoljavaju standarde EU, već se prodaju u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, zemljama Istočne Evrope, u zemljama bivše Jugoslavije,u Albaniji, Turskoj i Africi. Najveći broj španskih fabrika keramike ne proizvodi pločice koje bi zadovoljile naše standarde. Najveći srpski uvozici španske keramike obično uvoze robu najlošijeg kvaliteta kako bi cena u našoj zemlji bila što niža. Kvalitet takve keramike je nezadovoljavajući. Retko ko od naših uvoznika radi ateste tako da se pri svakoj kontroli nadležnih inspekcija njihova roba odmah stavlja van prometa. Uvoznici najčešće uvoze italijansku keramiku II ili III klase koja se ovde prodaje kao prva. To se od kupaca krije na različite načine. Pojedini uvoznici prave iste kutije kao italijanski proizvođači (samo sa oznakama A ili I klasa) ili tamo gde na originalnoj kutiji piše II ili III klasa brišu jednu ili dve crtice. Nabavna cena keramike gruge klase je i do 50 % niža u odnosu na I klasu. Kakva je razlika između I i II ili III klase kupac obično ne zna, a razlike mogu biti ogromne. Pločice treće klase se obično, u većini fabrika, uništavaju, ne puštaju se u prodaju jer ne ispunjavaju ni jedan uslov kvaliteta. Pločice se klasiraju kao II klasa iz sledećih razloga: zato što nisu dobro pečene (onda se lako lome i nisu otporne na vremenske prilike – dok I klasa trpi temperaturu od – 40 *C do + 120*C) ili nisu sečene pod pravim uglom; ili im boja nije postojana, ili su šarene; često i debljina pločica nije odgovarajuća (8-12 mm).


Kupac se može uveriti da je u pitanju roba I klase ako proveri:

  • da li uvoznik ima atest izdat od nadležnih organa,
  • da li na kutiji piše oznaka – I klasa
  • da li na kutiji piše oznaka za kalibar, šifra za boju i tacan datum, cas i minut proizvodnje
  • ili zatraži da mu uvoznik pokaže original fakturu dobavljaca na kojoj piše koja je klasa plocica uvezena.


Zbog velikog uvoza nekvalitetne keramike na svakom većem objektu se može videti kako takve pločice izgledaju posle godinu dana.


NAJSKUPLJA JE PLOČICA ONA KOJA MORA DA SE MENJA POSLE 2 – 3 GODINE !


Kod keramike je najvažniji kalibar pločica i na svakoj kutiji pločica je neophodno da piše kojeg je kalibra. Sami kalibri pločica mogu da se razlikuju po nekoliko milimetara. Ukoliko se koriste pločice različitih kalibara fugne između pločica su nepravilne i različite širine tako da na dužini od nekoliko metara fugna može biti širine i do nekoliko centimetara.

Nemojte dozvoliti da vam majstori - keramičari biraju keramiku, preporučuju ili vas vode u prodavnice, jer oni tamo dobijaju provizije i nisu im važni kvalitet i dizajn. Vama upravo kvalitet i dizajn moraju biti prioritetni.

Samo keramika I klase podleže garanciji od 10 i više godina.

Noviteti

Novosti

Gea.co. je povecala svoj asortiman:
- Hidromasažni Stubovi
- Hidromasažeri
- Tuš Kabine
- Tuš Kade
- Sanitarije
- Slavine

 
Salon keramike Gea isporucuje na kucnu adresu Salon keramike Gea omogucava kupovinu svojih proizvoda kreditnim karticama Salon keramike Gea poseduje besplatan parking samo za Vas Salon keramike Gea vam nudi najveci i najbolji asortiman proizvoda Salon keramike Gea poseduje razvijenu servisnu mrezu Salon keramike Gea ima asistene koji ce vam pomoci savetima prilikom kupovine Salon keramike Gea daje garancije kvaliteta na proizvode Salon keramike Gea nudi najbolju kupovinu
Nemke's Pages